Malawi – 21 december 2007

Na een rondreisje door het zuiden van Malawi zijn we weer terug op Mabuya Camp in Lilongwe. Zo vlak voor kerst is het weer regenachtig en soms zelfs kil en dit maakt de opgetogen kerstbomen, de nepsneeuw op de ramen en ‘Rudolf the Red-Nosed Reindeer’ jingles op de radio net iets minder belachelijk in het tropische landschap van Malawi.

Een paar weken geleden vertrokken we vanuit Lilongwe naar Senga Bay aan Lake Malawi. Een rustige en mooie baai in het zuiden van het enorme meer. We troffen hier onze reizigersvriendin Dolors en hebben met haar gegeten en een bezoek gebracht aan de nabijgelegen krokodillen boerderij. De krokodillen worden hier gefokt voor hun huid en afgemaakt als ze een jaar of drie zijn en niet meer dan een meter groot. De ‘papa en mama’ krokodillen zijn wel volgroeid en met hun bijna drie meter lengte erg angstaanjagend. Het is triest om die beesten daar allemaal in hokken te zien liggen, maar het levert ook weer werkgelegenheid en inkomsten op.

[photopress:HPIM2502.JPG,thumb,pp_image]

Na nog een dagje zwemmen en spelen in het water met de honden hadden we het wel weer gezien aan het meer en zijn we doorgereden naar Liwonde. In Liwonde kwamen we terecht op de troosteloze camping Warthogs, met als absoluut dieptepunt een baviaan als huisdier aan een roestige, veel te korte ketting. De mensen van de camping waren steeds met de baviaan aan het ‘spelen’,door zijn jutezak waarin hij sliep af te pakken en hadden blijkbaar niet door dat ze het beest er alleen maar meer gestrest door maakten. Het klimaat in Liwonde, zo vlak voordat de regens begonnen, was werkelijk niet uit te houden. Ongeveer 35 graden met een luchtvochtigheid van 99 % ofzo. Maargoed.
De reden van ons bezoek aan Liwonde was het Liwonde National Park. De volgende dag vertrokken we achterop de fiets (!), bij één van de talrijke fietstaxichauffeurs die hier in Malawi rondrijden, naar het park. Ik voelde me wat opgelaten, met mijn grote Hollandse lijf achterop bij een klein, ontzettend zwetend en hijgend mannetje die als hij zat net met zijn voeten bij de trappers kwam. Aan de andere kant was het een prachtige ervaring om in de koele ochtenduren door het boerenlandschap te fietsen en het Afrikaanse leven te zien opstarten.
Eenmaal in het park werden we naar de Shire rivier gebracht waar we een werkelijk prachtige kanosafari hebben gemaakt. Het landschap was bergachtig en voor het oog ongerept, de oevers van de rivier groen en vol met bloemen, planten, vogels en vissen, de kano bewoog zich geruisloos door het water. Opeens begrepen we de truttige uitspraak ‘je één voelen met de natuur’. De rust werd af en toe doorbroken door het gebrul van nijlpaarden, die op soms maar meters van de kano opdoken. Echt genieten.
Weer terug bij de uitgang van het park waren onze fietstaxichauffeurs in geen velden of wegen te bekennen, maar gelukkig kregen we snel een lift van een pick-up.

Na Liwonde besloten we het Zomba-plateau te bezoeken, op advies van Dolors. Het koele en frisse klimaat op het plateau was een verademing na de hitte in Liwonde. Beau en Duko kwamen weer tot leven en met z’n vieren hebben we een lange wandeling gemaakt langs watervallen en naar indrukwekkende uitkijkpunten. Malawi is geografisch gezien erg bijzonder; het landschap is vlak en wat verder van het meer af droog, met her en der verspreid hoge bergen. Sommige bergen zijn zo groot (breed) dat er sprake is van een plateau, waar het landschap lijkt op Noord-Europa; groen, veel water, naaldbossen en een koel klimaat. Helaas is de houtkap een groot probleem in deze gebieden, ondanks allerlei boomplant-projecten. Je ziet ook continu vrachtwagens of mensen ter fiets of ter voet met stapels hout langskomen. Dit is voor deze mensen de enige manier om in hun levensonderhoud te voorzien, maar als natuurliefhebber word je er niet vrolijk van.

[photopress:HPIM2641.JPG,thumb,pp_image]

Door naar Blantyre, naar het beste Indiase restaurant van Malawi (en tot nu toe heel Afrika). De Paneer Tikka Masala met versgebakken Naan was om je vingers bij op te eten, mmmhhh. Fantastisch al die Indiërs in Afrika; dan kan je tenminste nog eens lekker eten. (De Afrikaanse keuken is gericht op functionaliteit en bestaat uit maïspap,maïspap en nog meer maïspap. En als het feest is een stuk vlees.)
Na twee dagen Blantyre werd Floris helaas ziek, maar gelukkig was dit snel weer over. Het regenseizoen was inmiddels in volle gang en door een nat en steeds groener wordend landschap, reden we naar Mulanje.

Mount Mulanje ligt in het uiterste Zuid Oostelijke puntje van Malawi en word ‘The Island in the Sky’ genoemd. De berg is zo groot dat het een plateau is, net als het Zomba-plateau, maar met minder begroeiing. Dit komt helaas omdat ook hier een groot ontbossingprobleem is. Wanneer je echter door het gebied wandelt ben je je niet bewust van wat voor probleem dan ook; het is er prachtig. Ook hier weer ruige watervallen en prachtige uitzichten.

[photopress:HPIM2775.JPG,thumb,pp_image]

Vanuit Mulanje zouden we terugrijden naar Lilongwe, maar aangezien we weer door de leuke stad Blantyre zouden moeten rijden, besloten we daar een tweede keer te stoppen. Deze keer werden we uitgenodigd om in de tuin van een Duitser te kamperen, die we toevallig ontmoetten in een groot winkelcentrum in de stad. De Duitser, Thomas, was zelf ook met een oude IFA-truck vanuit Duitsland naar Malawi gereden. Hij had de west-route genomen en was helemaal alleen door Nigeria, de beiden Congo’s en Angola gereden, wat wij toch wel een hele prestatie vonden. Thomas woonde met drie anderen in een enorme villa met een enorme tuin (hele huis voor 250 euro in de maand – de huurprijs van mijn studentenkamertje in Amersfoort) aan de rand van Blantyre en werkte nu voor een jaar in een winkel van het winkelcentrum.
We hebben gezellig biertjes zitten drinken en Floris en ik zijn de volgende dag de stad weer ingegaan. Op een lokaal marktje hebben we een nieuwe oplader voor onze mobiele telefoon kunnen scoren (de mobiele telefoon is hier heilig, iedereen heeft er één en attributen zijn overal te vinden) en verder hebben we vooral veel moeten schuilen voor de regen.

[photopress:HPIM2789.JPG,thumb,pp_image]

Vanuit Blantyre zijn we in één ruk naar Lilongwe gereden, waar we ons nu klaarmaken voor de kerstdagen in South Luangwa National Park in Zambia. En daar hebben we onwijs veel zin in!!