16 januari 2007 – Syrie

“… No recorded event has occurred in the world but Damascus was in existence to receive news of it. Go back as far as you will into the vague past, there was always a Damascus … She has looked upon the dry bones of a thousand empires and will see the tombs of a thousand more before she dies.”
Mark Twain, the innocents abbroad, 1869

Damascus is hoogstwaarschijnlijk de oudste stad ter wereld die altijd bewoond is geweest. Het oude gedeelte is nog helemaal in tact en het is super bijzonder om er doorheen te lopen! Als je naar de gebouwen en huizen kijkt, waan je je in de oudheid en de levendige en gemoedelijke drukte om je heen laten je het Damascus van vandaag zien.
We hebben een aantal uren door de smalle straatjes gezworven en kerken en moskeen bezocht. We zagen veel Iranese pelgrims die de Ummayyad moskee bezochten en het graf van Salah Ad-Din. Voor hun twee religieus belangrijke plaatsen en vaak een emotioneel moment om te bezoeken.
Vanaf een terrasje hebben we “aapjes zitten kijken”, minstens zo interressant als de gebouwen. De inwoners van Damascus zien er van heel westers tot super conservatief uit. We zagen vrouwen in strakke spijkerbroeken, maar ook in lange zwarte gewaden met zwarte hoofddoek en een zwarte lap voor het gezicht.

En dan…. het eten!! MMMMHHHH….. alleen daarvoor zou je al naar Damascus moeten komen! De restauranten, gebouwd in hele oude Romeinse huizen, zijn van buiten nauwelijks herkenbaar (een muur met een klein deurtje en een nog kleiner bordje met ‘restaurant’), maar eenmaal binnen ben je in een andere wereld. De binnenplaatsen van de huizen staan vol met tafeltjes, vaak allemaal bezet door voornamelijk Syriers, de muren en vloeren zijn prachtig betegeld en met een beetje geluk is er life-muziek. Het eten is werkelijk verrukkelijk, met allerlei soorten groenten en heerlijk gekruid. Als klap op de vuurpeil kost het ook nog eens allemaal niks (ongeveer 3 euro per persoon). Echt fantastisch!

Na 3 dagen Damascus besloten we Syrie te verlaten en door te rijden naar Jordanie omdat we geen zin hadden nogmaals 100 USD dieseltax te betalen voor een tweede week in Syrie. Dus, op naar Jordanie!

GPS # N 32° 48′ 52.6″, E 36 ° 12′ 45.6″